keskiviikko 17. huhtikuuta 2013

Moderneja säästövinkkejä

Kaikki ovat lukeneet tarpeeksi perinteisiä säästövinkkejä, nyt on aika listata moderneja säästövinkkejä, jotka oikeasti toimivat. Vinkkien käyttäminen vaatii kylmäpäisyyttä, rohkeutta ja jonkin verran teknistä osaamista.

Foursquare

Tämän sosiaalisen verkkosivun avulla voit jakaa vierailusi eri paikoissa ystäviesi kesken, samalla yritykset saavat ilmaista mainosta. Aiemmin sait vain mitaleja ja pisteitä olemalla aktiivinen käyttäjä, pian voit saada rahanarvoisia etuja.

Tallentamalla luottokortin numeron Foursquareen (sitä ei veloiteta ikinä) voit saada alennusta ostoksistasi. Käytönnössä alennuksia myöntäviä paikkoja on vain Yhdysvalloissa, mutta leviäminen Eurooppaan on käynnissä. Tsekkaa itsesi sisään ja maksa luottokortillasi, niin saat automaattisesti mainitun alennuksen, alennukset tulevat näkyviin myös luottokorttilaskuun.

Lue lisää Foursquare blogista.

Suomessa voi jo nyt hyötyä alennuksista, joita myönnetään kirjautuville käyttäjille (Check-in special) tai pormestarin tittelin saavuttamisesta (Mayor special). Erilaisia tarjousmuotoja on useita, mutta idea on sama, kirjaudu usein niin saat puhelinta vilauttamalla etuja.
HSL/Pysäköinti

Oletteko huomanneet että pysäköintivirhemaksut ja julkisen liikenteen tarkastusmaksut ovat pieniä verrattuna lippujen ja pysäköinnin hintaan? Kitupiikille tässä tulee säästämismahdollisuus, joskin eettisyyden kanssa voi joutua painiskelemaan. Puolustukseksi sanottakoon että onhan tässä selkeästi työllistävä vaikutus, lisäksi en ole tyytyväinen joukkoliikenteen monopoliin, jolla on hintoja nostava vaikutus. Tässä siis minun protestiääneni.

Opiskeluaikoina matkustin paljon junalla ja huomasin tarkastajia olevan todella harvoin arkisin aikaväleillä 07:00 - 09:30 ja 15:30 - 18:00 (seutuliikenne). Rupesin huvikseni laskemaan kuinka usein tarkastajia tuli ja päädyin muistaakseni tulokseen yksi tarkastus per 50 tehtyä matkaa. Tämä tarkoittaisi että junalippu kannattaa jättää ostamatta ja maksella sitten tarkastusmaksut kun niitä kohdalle sattuu. Opiskelut lopetettuani hyöty tietysti tuplaantui kun matkalipunhinta tuplaantui.

Matkakortilla kannattaa silti pitää arvoa, koska tulee tilanteita jolloin lippu tulee ostaa (tarkastajat kyydissä):
 • Juna pysähtyy selvästi poikkeavaan kohtaan asemalla (suurin osa uusista matkustajista halutaan samasta ovesta sisään)
 • Kaksi konduktööriä myy lippuja työmatkaliikenteessä
 • Juna on muutaman minuutin myöhässä (tarkastajat ovat joutuneet painimaan)
 • Matkustat junalla joka pysähtyy harvoilla asemilla
Pysäköinnissä pätee oikeastaan samat lainalaisuudet, kunhan et pysäköi virastotalon eteen, niin kannattaa pysäköintimaksu jättää maksamatta. Vanha pysäköintilippu kannattaa jättää tuulilasiin, koska usein parkkipirkot vain ajavat autollaan ohitse ja katsovat näkevätkö pysäköintilippua tuulilasissa.

Hauska oma kokemus pysäköinnistä on parin vuoden takaan satamasta. Olin menossa päiväksi Tallinnaan ja olin maksamassa pysäköintimaksua kunnes huomasin hinnaksi tulevan reippaasti yli 40 euroa päivältä. Samalla pysäköintivirhemaksu oli 40 euroa, voitte arvata maksoinko pysäköinnistä? Iloiseksi yllätyksekseni pysäköinti oli tuolloin maksuton.

Matkustaminen bussilla

Busseissahan tarkastajia ei juuri koskaan liiku, jolloin säästöä syntyy kun matkustat kaupungin sisäisellä lipulla toiselle HSL alueelle. Riskinä tässä on matkan keskeytyminen kaupungin rajalle, jos kuski on ollut erityisen tarkkaavainen. Suosittelen tätä tapaa kun bussi on vähintään puolillaan.

Bussilla pääsee tietysti matkustamaan myös täysin ilmaiseksi, jos jaksaa nähdä vaivaa matkojen suunnittelussa.
 • Ilmaiskuljetukset jäähalleille ennen pelejä ja takaisin pelien jälkeen. Esimerkiksi Blues kyyti kuljettaa kolmen bussin voimin ihmisiä Barona Areenalle tuntia ennen peliä ja heti pelin päätyttyä takaisin. Hyppää vain kyytiin, kuski ei voi mistään tietää oletko menossa peliin. Uskottavuutta lisää jos satut omistamaan kyseisen jääkiekkojoukkueen kaulahuivin.
 • Ikea kyyti on yhtä kätevä vaihtoehto matkustaa ilmaiseksi, myös tässä tapauksessa suosittelen rekvisiitan mukaan ottamista.

Tuotteiden hintavertailu verkossa

Verkosta on helppo katsoa tarvitsemasi tuotteen edullisin hinta. Aina ei ole kuitenkaan fiksua tilata tuotetta verkosta tai lähteä asioimaan mahdollisesti hyvin kaukanakin olevaan kauppaan, tästä kaikesta tulee sinulle ylimääräisiä kuluja.


Hyvänä esimerkkinä voi pitää matkapuhelimen ostoreissuani Mustaan Pörssiin vuosi sitten. Kävelin kauppaan sisälle ja myyjä tietysti tarrasi heti kiinni kun olin tutkimassa haluamaani puhelinta. Kerroin hinnan millä olisin valmis tekemään kaupat ja näytin puhelimeni näytöltä hintaa vertailusivulta. Samalla kerroin hakevani puhelimen muualta jos kauppoja ei synny tähän hintaan, tällä kertaa kaupat syntyivät.

Uusin hintavertailusivusto on muuten Muropaketissa.

Neteller

Käytössäsi on varmaankin jo plussa -ja bonuskortti, mutta oletko kuullut Neteller prepaid kortista? Se on oikein käytettynä täysin ilmainen kortti, lisäksi maksaessasi ostoksia saat bonuspisteitä, jotka voit käyttää Netellerin bonus kaupassa. Lisäksi voit saada joitakin etuja verkkoasiointiin. Tätä kannattaa siis käyttää silloin kun asioit kaupassa, jossa ei ole bonus eikä plussa mahdollisuutta. Haluatteko että teen tästä oman blogikirjoituksen?


2 kommenttia:

 1. Oletko kokeillut säästää ruokamenoissa varastamalla kaupasta?

  VastaaPoista
 2. Ainakaan minä en kysele sen bussilipun perään sen kummemmin kysele, ei dösäkuskin palkka ja työehdot niin hyvät ole. Minä keskityn vaan ajamiseen. Ja tiedän monta muutakin kuskia joita ei voisi vähempää kiinnostaa jotkut liput.

  Porvarien ongelmia, ei duunarien.

  VastaaPoista