torstai 25. maaliskuuta 2010

Passiivinen sijoittaminen on mun juttu

Noin vuosi sitten harhailin pokeritieto.fi sivustolla ja erehdyin näkemään Marko Erolan "Paras Sijoitus" kirjatarjouksen sivuilla ja päätin tilata kirjan ihan vain sivistääkseni itseäni sijoittamisesta. Tätä ennen olin sijoittanut ainoastaan Nordean omiin rahastoihin huonohkolla menestyllä ja saanut vanhemmiltani tukun pörssiosakkeita, kirjaa ostaessani olin myynyt jo kaikki nämä sijoitukset ja laittanut rahat kulutukseen.

Kirja oli ensimmäinen lukemani sijoituskirja ja vaikka minulla olikin perustietämys sijoittamisesta (lähinnä Ammattikorkeakoulun kursseilta opittuna) olin myyty. Erola perusteli kattavasti miksi passiivinen sijoittaminen kannattaa ja miten tärkeää roolia hajautus edustaa. Tarkistin Nordean rahastojen hallinnointipalkkiot ja näin omin silmin tämän huikean eron kuluissa, pankkien rahastot syövät 2% siivun kuluja kun taas passiiviset indeksirahastot ottavat 5-10 kertaa vähemmän. Kirjassa puhuttiin paljon Seligsonin indeksirahastoista ja se valoi minuun luottoa myös muihin rahastoyhtiöihin kuin pankkeihin. Miten saatoinkaan olla niin tyhmä että en kiinnittänyt huomiota rahastoni kuluihin ja miten sijoitukseni on hajautettu. En tainnut edes tietää että myös muut kuin pankit ovat oikeutettuja myymään/hallinnoimaan rahastoja.

Kirjan lukemisen jälkeen olenkin tutustunut erittäin laajasti verkossa olevaan tietoon passiivisesta sijoittamisesta, korkoa korolle menetelmästä ja siitä kuinka tärkeää roolia säästäminen edustaa sijoittamisessa. Passiivinen sijoittaminen perustuu oletukseen, että kenelläkään ei ole pitkällä tähtäimellä mahdollisuutta saada markkinoita parempaa tuottoa valitsemalla eri sijoituskohteita. Passiivinen sijoittaja tyytyykin ostamaan "koko markkinat" ja näin pyrkii saamaan pitkällä aikavälillä markkinoiden keskituoton ja vielä pienillä kuluilla! Indeksirahastot taas ovat sellaisia rahastoja, jotka pitävät sisällään jonkin tietyn indeksin sisältämät osakkeet/elementit samoilla painoarvoillaan, rahasto ei muuta kokoonpanoa ellei itse indeksin kokoonpano muutu. Tämä mahdollistaa pienet kulut (jokaisesta ostosta ja myynnistä kertyy tietysti lisää kuluja rahastolle) ja pienen käteisvarat rahaston sisällä.

Suomessa indeksirahastoja on vain muutama hassu, joten paremman hajautuksen (toimiala, maanosa) saamiseksi tuleekin päästä käsiksi muiden pörssien indeksituotteisiin. Helpoiten tämä käy pörssinoteerattujen ETF:ien kautta. ETF:t ovat pörssissä myytäviä osuuksia indeksirahastoissa, niitä voi hankkia pienillä kuluilla esim Nordnetin kautta (http://www.nordnet.com/). Ennen tätä tulee kuitenkin tutustua tarkoin millaisia ETF:iä ostaa, koska niitäkin on hyvin montaa eri tyyppiä, kasvuosuuksia, tuotto-osuuksia jne. Tuotto-osuus tarkoittaa sitä että rahasto maksaa osingot ulos ja asiakkaalle tulee niistä veroseuraamuksia, suosittelenkin kasvuosuus-rahastoja, koska ne sijoittavat osingot uudelleen ja korkoa korolle pääsee toimimaan tehokkaasti ja vältyt veroilta kesken kaiken.

5 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen blogi, näitä sijoitusblogeja ei ole koskaan liikaa :)

    VastaaPoista
  2. Jep, yksi sijoitusblogi lisää suosikkeihin.

    Tyhmä kysymys: oikealla kohdassa "Sijoitusvarallisuus" lukee "Toukokuu" ja sen alla eri summia. 2666,40€ näyttäisi täsmäävän salkun markkina-arvoon, mutta entä kohdat "Sijoitukset" ja "Tuotto"? Vai onko jäänyt vain päivittämättä?

    VastaaPoista
  3. Sijoitukset tarkoittaa viime kuussa sijoitettua summaa ja tuotto tarkoittaa viime kuun tuottoja, selkeytän listausta :)

    VastaaPoista
  4. Hyvä blogi, toivottavasti jaksat päivittää pitkin matkaa!

    Tavoitteesi, ikäsi ja tulotasosi täsmäävät lähes täysin omiini, joten seuraan mielenkiinnolla sijoitustesi kehittymistä.

    VastaaPoista
  5. Taisit tarkoittaa www.nordnet.fi kun tuo .com vie jonnekin ihan muulle sivulle. Piti googlettaa ite sit.

    VastaaPoista