lauantai 15. kesäkuuta 2013

Ostin toisen asunnon

Nyt se sitten tapahtui, ostin toisen asunnon. Puoli vuotta olin katsellut sopivaa kohdetta ja nyt kohdalle osui sopiva, olin ensimmäinen joka kävi asuntoa katsomassa ja tarjosin heti pyyntihinnan 217 000 euroa. Asunto on nykyisestä asunnostani 5 minuutin kävelymatkan päässä, joten seutu ja sen kasvupotentiaali on tiedossa.

Tietoa kämpästä:
 • 48 neliötä, 2 huonetta
 • terassipiha
 • pienkerrostalo
 • sauna
 • rakennettu vuonna 2000
Vanha asunto menee vuokralle 1.8.2013 alkaen (vuokralaisen etsintä käynnissä) samalla kun pääsen muuttamaan uuteen asuntoon. Vanhassa neliöitä on 42, joten hieman saa lisää tilaa käyttöön ja tietysti terassipihan, lisäksi luonto on lähempänä uudessa asunnossani.

Asuntolaina-asiassa päädyin Hypoteekkiyhdistyksen lainaan, joka oli selvästi OP:ta kilpailukykyisempi.
 • Laina-aika 30v (OP:lla 25v)
 • Marginaali 1.4 (OP:lla 1.7)
 • Nostokulut 200e pienemmät HYPO:lla
 • Jälkipantti vanhasta asunnosta riitti lähes koko lainasummalle, pienen osuuden otin hypoteekkitakauksella.
Ajoitus on kunnossa, koska elokuussa vuokramarkkinat ovat kuumimmillaan kun opiskelijat etsivät asuntoja kesän jälkeen. Varainsiirtoveron ja nostokulut maksan käteisellä, joten siihen se mun vaivalla keräämäni vararahasto sitten meneekin, eikun uutta säästämään. Noh sitä varten sitä keräsin, että tarpeen vaatiessa voin sitä käyttää.

Haasteita on siis alkusyksylle tulossa kun vuokrausbisnes on mulle aivan uutta. Olenkin jo aloittanut tutustumisen lainsäädäntöön ja hyviin käytäntöihin vuokrauksessa, luulempa että teen varsin tiukan vuokrasopimuksen, jottei yllätyksiä pääse tulemaan. Aluksi etsin vuokralaiseksi paikallisia yrityksiä ja vasta myöhemmin vuokraan yksityiselle sektorille, jos vuokralaista ei ole löytynyt. Ensimmäisten omien haparoivien laskelmien tuloksena saisin vuokratuotoksi 4-5% ilman asunnon arvonnousua, tästä on hyvä jatkaa.

3 kommenttia:

 1. Huomasin mielenkiintoisen kohdan vuokraturvan kotisivuilla:

  "Sijoitusasuntoa voidaan hyödyntää myös verosuunnittelussa. Vuokratulosta saa vähentää myös omassa käytössä olevan asunnon lainan korot, jolloin suuren lainan omassa käytössä olevaan asuntoon ottanut ei välttämättä joudu maksamaan vuokratulosta aluksi veroa lainkaan."

  Kuulostaa aika hyvältä omalla kohdallani, voiko tämä olla totta?

  VastaaPoista
 2. saako kysyä, miten onnistuit saamaan pankista lisälainaa toiseen asuntoon ilman, että myyt aiempaa?

  VastaaPoista
 3. Vanhan asunnon arvo oli noussut sen verran että sain noin 50t jälkipantin siitä uuteen asuntolainaan. Lisäksi kun tekee tarkan tulo ja meno selvityksen pankille ja pystyy osoittamaan, että selviää lainojen lyhennyksistä myös korkeammalla korkotasolla niin lainan saanti on mahdollista.

  VastaaPoista