keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Asuntolainojen saanti vaikeutuu entisestään

Omaa asuntoa ostavalla ei ole nyt helppoa
Vuoden alussa pyysin lainatarjouksen OP:sta, halusin tietää mikä on maksimi lainamäärä minkä voin saada ja millaisilla ehdoilla. Tätä ennen olin käynyt useissa muissa pankeissa kysymässä tarjouksia, OP:sta sai yksinkertaisesti eniten lainaa ilman vaadetta kokonaisasiakkuudesta (eli asiakkaan kaikkien finanssiasioiden hoitamisesta samassa pankissa). Nordea ei tullut kysymykseen, koska siellä minulla on nykyinen asuntolaina ja en halua päästää heitä uudelleenjärjestelemään lainojani, kun toinen laina muuttuisi "sijoitusasuntolainaksi", joilla on huomattavasti korkeammat marginaalit. Nykyisessä asuntolainassani marginaali on niinkin alhainen kuin 0,30 prosenttia (laina siis vuodelta 2004).

Tarjous Helmikuussa 2013:
 • Marginaali: 1,20 %
 • Viitekorko: 3kk euribor
 • Lainamäärä: 215 000 euroa
 • Laina-aika: 20 vuotta
 • Uuden asunnon vakuusarvo: 70 %
 • Omarahoitusosuus vaatimus: 10 000 euroa
Uuden asunnon ostoon tarvitaan siis aikaisempaa isommat vakuudet, itselläni on melkoisen hyvä tilanne, koska nykyisestä asunnostani irtoaa jälkipanttia sen verran, että saan katettua tuon puuttuvan 30 %:n vakuuden.

Viikko sitten pyysin päivitetyn lainatarjouksen, koska tarjous on vain 3kk kerrallaan voimassa. Marginaali nousi jopa 1,60 prosenttiin ja lainan nostokuluihin oli tullut korotuksia. Mikä aiheuttaa näin suuret muutokset näin lyhyessä ajassa? Tässä muutama syy.
Pankit yksinkertaisesti siirtävät lisääntyneet kustannukset asiakkaiden maksettavaksi.

Hyväkuntoisen noin 50 neliön asunnon etsiminen pääkaupunkiseudulta 225 000 euron hinnalla on haastavaa, mutta en aio luovuttaa. Olisi mahtavaa päästä vuokraamaan nykyistä asuntoani ja itse muuttaa hieman nykyistä isompaan/uudempaan asuntoon. Asunnon vuokraaminen on jatkossakin kannattavaa liiketoimintaa, koska suurella osalla ei yksinkertaisesti ole mahdollisuuksia nyt ostaa omaa asuntoa.

Tietämykseni Suomen pankkisektorista kasvaa päivittäin johtuen omasta kiinnostuksestani ja työstäni. On jotenkin hienoa päästä seuraamaan pieniä pankkimaailman mullistuksia läheltä. Tähän sopii hyvin teesi: "Tunne vihollisesi".

2 kommenttia:

 1. Todella hyvää pohdintaa. Olen omat sijoituasuntolainani hankkinut vuosia sitten, joten nykytilanne on suhteellisen tuntematon minulle.

  Näenkin tässä skenaariossa kaksi vaihtoehtoa: joko asuntojen hinnat lähtevät laskuun tai pankkien on pakko alkaa löysäämään lainanantoaan. Jälkeenmainittu voi vaatia, kuten tekstissäsikin mainitsit, sääntelyn uudelleenarviointia ja tässä kohtaa alkaa huolestuttamaan.

  Näenkin siis todennäköisempänä vaihtoehtona asuntojen hinnanlaskua potentiaalisten ostajien vähentyessä markkinoilla.

  Julkaisin juuri tekstin asuntosijoittamisesta, sisältää enemmän perustason juttuja. Koin tarpeelliseksi linkata tähän blogitekstiin juurikin asuntolainamarkkinan nykytilanteen takia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkityksestä, en ollutkaan aiemmin huomannut sun blogia, sait samalla uuden lukijan ;)

   Poista