tiistai 9. helmikuuta 2016

Tilannepäivitystä muuton kynnyksellä

Muutto lähenee pienestä viivästyksestä huolimatta ja asunnon lopputarkastus on suoritettu, seuraavaksi viranomaiset vielä hyväksyvät asunnon ja sen jälkeen kaikki on muuttoa vaille valmista. Pääsimme muutama viikko sitten neuvottelemaan pankin kanssa lopulliset lainan nostoon liittyvät yksityiskohdat, kuten marginaalin ja viitekoron. Päätimme ottaa 12kk euriborin viitekoroksi kaikkiin lainoihin, koska uusien asuntolainojen korko on aina vähintään marginaali ja emme pääsisi hyötymään negatiivisista koroista muutenkaan. Pysyypähän korko nyt varmemmin pitkään vain marginaalina (12kk euribor on tänään -0,004 %). Onnistuimme tekemään myös pienen vedätyksen, kun saimme tietää marginaalimme (0,9% kaikkiin lainoihin), niin ilmoitimme että ASP-lainan marginaalinhan tulee olla pienempi kuin vastaavan normaalin lainan marginaali. ASP-lainan marginaali tippui 0,88% lukemiin.

http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Asuminen/Omistusasuminen/ASPsaastaminen

"Pankin tulee myöntää korkotukilaina alhaisemmalla korolla kuin muissa myöntämissään ensiasuntolainoissa."

Vielä viimeisissäkin keskusteluissa pankin kanssa hämmensi valtiontakauksen vaikutus tarvittaviin vakuuksiin. Jostain syystä Hypo tulkitsee itse, että valtiontakaus ei ole aivan täysiverinen vakuus, vaan joissain tilanteissa sen vaikutusta ei huomioida (meillä valtiontakaus siis asp-lainan vakuutena, jonka lisäksi asp-lisälaina ja tonttilaina). Se että valtiontakaus on tavallaan vakuuksien välissä ilmeisesti aiheutti ongelmia, onneksi meillä oli kuitenkin jo lainalupaukset olemassa, joten saimme myös tonttilainan kuten olimme suunnitelleet. Valtionkonttorissa tätä problematiikkaa ei ymmärretty.

Tontin lunastus

Iloksemme tontin lunastushinta on sidottu elinkustannusindeksiin, joten todennäköisesti saamme lunastettua joitain satoja euroja halvemmalla kuin ajattelimme. Lisäksi mainio ennakkotapaus verotuksessa säästää meiltä mukavasti rahaa. Tämä on ihan tuore korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu: http://uutishuone.pwc.fi/ei-varainsiirtoveroa-tontinosan-lunastushinnasta/

Säästämme siis noin: 128 500e * 20% * 2% = 514e (20% on minun osuuteni, vaimoni on vapautettu varainsiirtoverosta, koska on ensiasunnonostaja)

Huom huom: Tämä on haettavissa takaisin myös takautuvasti.

Sijoitusasunnot

Jätämme tässä hyvässä korkotilanteessa nykyisen asuntomme sijoitusasunnoksi ja sen lisäksi olemme katselleet vielä toista sijoitusasuntoa. Hankalaksi uuden sijoitusasunnon etsinnän tekee vakuuksien vähyys, tällä hetkellä asunto saisi maksaa noin 130-140t, jotta vakuutemme riittäisi. Uudiskohteen hankinta tällä hinnalla helpottaisi hieman tilannetta. Se mitä sitten saisimme ei varsinaisesti miellytä minua, esim. uuden 32 neliöisen yksiön Pellaksesta (linkki) tai huonokuntoisen yksiön Kalliosta, johon on tulossa juuri putkiremontti. Tietysti putkiremontti mahdollistaisi lisävivutuksen, jos vaikutus ei näy vielä yhtiölainassa, mutta muuten putkiremontti tuo riskiä hankintaan vähän turhan paljon.

Yhteenveto

Kokonaisuutena siis menee aika hyvin ja pian on taas rahaa indeksisijoittamiseen! Veikkaan että tämä myötätuuli myös hieman aktiovoi tätä blogia, joten palataan pian!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti